Geboorte | Arwin

Afgelopen zomer maakte ik kennis met Lonneke en Falco,

 

Twee nuchterige en gezellige mensen die hun eerste kindje verwachten! 

Ze kozen ervoor om de bevalling door mij te laten vastleggen en vanaf 3 november stond ik stand by.

 

Rondom de uitgerekende datum had Lonneke veel voor weeën in de nachten en appte mij regelmatig dat ze dacht dat het wel snel zou kunnen gebeuren. Dit duurde nog een paar dagen maar op dinsdag 20 november belde Falco mij wakker om 6:30 dat de weeën wel regelmatig waren en aanhielden. 

 

Toen ik om 7:20 aankwam zat Lonneke onder de douche om de weeën op te vangen. Dit leek haar heel goed te ontspannen. 

Falco liep heen en weer, zette thee, maakte ontbijt en vond zelfs de rust om een hele afwas weg te werken! Na de douche werden de weeën zowel op de bal als samen wiegend in de kamer opgevangen. 

 

Rond 10:00 voelde de verloskundige  4 cm ontsluiting. Even sloeg de twijfel toe of ze thuis wilde blijven of toch naar het ziekenhuis om te bevallen. Uiteindelijk heeft de verloskundige thuis de vliezen gebroken en zijn ze met 5 cm ontsluiting rond 11:15 naar het ziekenhuis gereden (Meander Medisch centrum in Amersfoort)

Lonneke vond ik ontzettend krachtig in het opvangen van de weeën en was meerendeel van de tijd in haar eigen cocon. Falco was zichtbaar aangedaan over wat Lonneke moest doorstaan maar heel bleef rustig. Hij week geen moment van haar zijde.

De ontsluiting bleef urenlang hangen op 8/ 9 centimeter. Dit was even een tegenslag, ook toen werd aangeboden om een ruggenprik te nemen om toch even op adem te kunnen komen. Dit was een emotioneel besluit en uiteindelijk kreeg Lonneke rond 15:30 een ruggenprik. Even ontspannen! Er werd weer gelachen! Juist de stevige weeën ontbreken om het laatste randje weg te nemen. Om 17:45 heeft Lonneke volledige ontsluiting maar voelt nog niet direct de druk en pers weeën. Om 18:50 mag Lonneke beginnen met persen en rond 19:30 is met hulp van een knip de kleine geboren! 

Welkom Arwin! Met als betekenis vriend van de mens. Een klein mannetje voor de gedragen weken en om die reden moeten ze een nachtje in het ziekenhuis blijven om de bloedsuikers te controleren.

 

Het blijft bijzonder om bij zo'n moment aanwezig te zijn. De kracht, opluchting, liefde en blijdschap. Allemaal zichtbaar in dit mooie geboorte verhaal.